Uzený kapr ala mistr Janečka
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
kapra vcelku okolo 3-4 kg
-
sůl
-
česnek
|
POSTUP:
Kapra necháme vcelku, pouze jej vykucháme, zbavíme šupin a důkladně omyjeme. Kapra silně nasolíme a načesnekujeme a to i zevnitř. Následně takto připraveného kapra dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Před uzením kapra opět důkladně omyjeme od soli a česneku, který by při uzení mohl zhořknout. Kapra do uďáku nevěšíme jelikož má jemné maso a při uzení by se mohl urvat. Z těchto důvodů kapra položíme na hliníkový pečící tác a dáme jej na spodní rošt v uďáku. Kapra udíme cca 4 až 5 hodin při teplotě 70 až 80 stupňů Celsia. Kapra udíme pouze na ovocném dřevě, třešeň nebo švestka. Během uzení kapra potírame jalovcovou větvičkou namočenou ve slabém nálevu z vody česneku a soli. Po vyuzení kapra vyjmeme a nejlépe ihned podaváme. Po vychladnutí je kapr taktéž velice dobrý. |
Kapr na cibuli
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
2 kg porcovaného kapra
-
sůl
-
kmín
-
2 lžíce oleje
-
3 velké cibule
-
1/8 másla
|
POSTUP:
Naporcovaného osušeného kapra osolíme, rozložíme na pekáč kůží navrch, pokmínujeme, podlijeme olejem a dáme 15 minut zapéct. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme po zapečené rybě, dále po rybě rozložíme plátky másla a znovu zapečeme zhruba 20 minut, až cibule u okraje pekáče dostane zlatavou barvu. |
Kapr na černo
|
Potřebujeme tyto suroviny: 1,5 kg kapra
-
150 ml octa
-
40 g másla
-
kořenová zelenina
-
50 g petržele
-
6 kuliček pepře
-
nové koření
-
menší bobkový list
-
tymián
-
kousíček citronové kůry
-
trocha zázvoru
-
sůl
-
250 ml černého piva
-
80 g perníku
-
50 g rybízové zavařeniny
-
20 g šípkové zavařeniny
-
jíška z po 30 gramech mouky a másla a 10 g cukru
-
30 g ořechů
-
5 sušených švestek
-
20 g mandlí
-
30 g rozinek
-
citronová šťáva
-
2 lžíce červeného vína
|
POSTUP:
Z očištěného a vykuchaného kapra vypláchneme krev octem a zachováme, rozkrájíme ho pak na porce a osolíme je. Mezitím si na másle osmahneme do růžova na kolečka nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, po chvíli ji zalijeme vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, pepř, bobkový list, nové koření, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a vše povaříme. Pak přidáme nastrouhaný perník, zavařeninu a jíšku s cukrem a opět vše povaříme. Omáčku pak procedíme do dalšího hrnce, dochutíme podle chuti citronovou šťávou, přidáme sušené švestky a kapra, kterého povaříme do dvaceti minut, pak přidáme nakrájené ořechy, spařené rozinky a spařené a na nudličky nakrájené mandle. Dochutíme ještě červeným vínem a necháme v chladném místě do druhého dne. Pak kapra už jen na malém plameni ohřejeme a podáváme. |
Kapr na houbách
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
2 kg porcovaného kapra
-
1 kg žampiónů nebo jiných hub
-
1,5 dcl oleje
-
sůl
-
25 dkg polohrubé mouky
-
5 dkg papriky
-
pepř
|
POSTUP:
Houby nakrájíme na větší kousky, podusíme na oleji, přidáme podle chuti pepř a dusíme pod pokličkou zhruba půl hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůží navrch. Velikost pekáče volte takovou, aby byl rybou úplně naplněný. Pečeme asi půl hodiny, aby se na povrchu ryby udělala kůrka. Nakonec šťávou pokapeme porce ryb. |
Kapr v leču
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kapr
-
mletý kmín
-
100 g anglické slaniny
-
3 čerstvé papriky (červená
-
zelená
-
žlutá)
-
200 ml červeného vína
-
1 konzerva zeleninového leča
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
200 g čerstvých hub
-
směs koření (houbové koření + klobásové koření + koření na rožnění
-
v poměru 1:1:1)
-
2 lžíce medu
-
50 ml fernetu
-
olej
|
POSTUP:
Do hlubokého zapékacího pekáče rozložíme plátky anglické slaniny, posypeme slabší vrstvou nakrájené cibule a čerstvé papriky. Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, okořeníme mletým kmínem, směsí koření, rozložíme na zeleninu v pekáči a navrch přidáme houby. Pokud je masa více uděláme stejným způsobem další vrstvy. Na houby navrstvíme cibuli, syrovou papriku a posléze též zeleninové lečo. Takto připravený pokrm zalijeme 2dl svařeného červeného vína smíchaného se 2 lžičkami medu a necháme asi 1 hodinu odležet. Pak zalijeme fernetem a v zakrytém pekáči pečeme ve vyhřáté troubě asi 1,5 - 2 hodiny, až se veškerá voda vydusí. Před dokončením vrchní pekáč sundáme a snížíme teplotu. Během pečení s pokrmem nemícháme. |
Pikantní kapr
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kapr
-
mletý kmín
-
směs koření (houbové koření + klobásové koření + koření na rožnění
-
v poměru 1:1:1)
-
100 ml červeného vína
-
1 lžička medu
-
1 křen
-
100 g Nivy
-
50 ml kečupu
-
olej
-
1 citrón
-
sůl
|
POSTUP:
Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem, směsí koření, naskládáme na pekáč nebo zapékací mísu apod., na který dáme trochu oleje. Porce kapra naskládáme těsně k sobě a pokapeme citrónem. Podlijeme asi 1dl svařeného červeného vína s 1 malou lžičkou medu. Necháme asi 1 hodinu uležet v chladnu. Nastrouháme syrový křen a nivu. Porce kapra pokapeme houbovým kečupem nebo ostrým kečupem, posypeme strouhaným křenem a nakonec posypeme strouhanou nivou. Dáme do trouby a pečeme při teplotě 150 až 200°C asi 45 minut do červena. |
Kapr na pivě
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
4 porce kapra
-
sůl
-
mletý pepř
-
1/4 litru světlého piva
-
2 lžíce rostliného oleje
-
4 malé cibulky
-
2 lžíce citrónové šťávy
-
kmín
-
mletá sladká paprika
|
POSTUP:
Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, trochu pokapeme pivem a dáme asi na hodinu uležet do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme kmínem a papriku. Dusíme pod pokličkou doměkka asi 25 minut. Při dušení podléváme maso trochou horké vody. |
Kapr v sýrovém negližé
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kg kapra
-
1-2 dl smetany
-
5 vajec
-
150 g tvrdého aromatického sýra-gouda
-
blaťácké zlato
-
100 g másla
-
olej
-
citronová šťáva
-
sůl
-
petržel
-
mletý bílý pepř
|
POSTUP:
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, posypeme posekanou petrželkou a necháme asi 15 minut odležet. Pak osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na oleji na pánvi, přeložíme do zapékací mísy vymazané máslem, polijeme smetanou rozšlehanou s vejci, posypeme sýrem a dáme do trouby zapéct na 20 až 30 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. |
Pstruh na smetaně
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
4 pstruhy
-
20 g másla
-
1 lžíce hladké mouky
-
1 dl bílého vína
-
0,25 l šlehačky
-
sůl
-
muškátový květ
|
POSTUP:
Nasolené pstruhy opečeme na teflonové pánci na másle a po opečení je podlijeme vínem, přidáme špetku muškátového květu a chvilku podusíme. Pak přilijeme šlehačku s troškou rozkvedlané hladké mouky, krátce prohřejeme a můžeme podávat. |
Pstruh na grilu
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
4 pstruzi (cca 800g)
-
100 g másla
-
10g petrželky
-
20g kaparů
-
fenykl
-
pepř
-
sůl
-
citronová šťáva
|
POSTUP:
Máslo smícháme se sekanou petrželkou, nakrájenými kapary, mléteým fenyklem, pepřem a solí. Takto ochuceným máslem potřeme pstruhy i s hlavou na povrchu i uvnitř a grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Při podávání rybu pokapeme citrónovou šťávou, přelijeme tukem zbylým po grilování a podáváme. |
Pstruh na hřibech
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
4 pstruzi
-
2 cibule
-
60 g másla
-
80 g oleje
-
100 ml bílého vína
-
200 g hřibů
-
sůl
-
citrón
-
petrželka
-
kmín
|
POSTUP:
Do břišní dutiny osolených pstruhů vložíme osminku citrónu bez jader a snítku petrželky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme pstruhy a zvolna pečeme v troubě. Ke konci pečení ryby přelijeme vínem a přidáme hřiby podušené na polovině másla se solí a kmínem a zvolna dopečeme. Šťávu z pečených ryb zjemníme zbylým máslem. |
Štika ve smetanové omáčce
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
800 g štiky
-
60 g slaniny
-
50 g másla
-
50 g oleje
-
hladká mouka
-
citrón
-
2 dl smetany
-
2 dl bílého vína
-
sůl
-
pepř
|
POSTUP:
Štiku nakrájíme na porce a prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou. Pak ji osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v hladké mouce. Opečeme prudce na oleji po obou stranách, plamen zmírníme a štiku podlijeme vínem, přidáme máslo a pod pokličkou dusíme. Krátce před dokončením zalijeme smetanou a prohřejeme. |
Candát v sojové omáčce
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 candát
-
30 dkg pórku
-
100 ml rostlinného oleje
-
7 lžic sojové omáčky
-
1 citron
-
sůl
|
POSTUP:
Pórek nakrájíme na centimetrové válečky, trochu osolíme a restujeme 10 minut na oleji. Rybu vyvrhneme, odřízneme hlavu, ocas a ploutve, očistíme pod tekoucí vodou, rozložíme hřbetem nahoru jako knihu, osušíme utěrkou, pokapeme citronem a osolíme z obou stran. Pak rybu nařízneme asi 5 – 8 příčnými řezy, natřeme olejem, posypeme orestovaným pórkem a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Ve chvíli, kdy se rozevřou příčné řezy, polejeme sojovou omáčkou, to opakujeme ještě třikrát. |
Candát na žampiónech
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
4 filé z candáta bez kůže
-
citronová šťáva
-
přepuštěné máslo
-
6 žampiónů
-
1 dcl bílého vína
-
1 dcl mléka
-
strouhaný parmezán
-
studené máslo
-
strouhanka
-
oregano
-
Aromat,tymián
-
sůl
-
pepř
|
POSTUP:
Oprané a osušené filety osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a marinujeme. Marinované filety osušíme a prudce opečeme z obou stran na másle. Zapékací formu vymažeme máslem, položíme do ní filety, na ně dáme žampióny nakrájené na plátky, zalijeme směsí vína, mléka a strouhaného sýra a navrch dáme plátky studeného másla a posypeme strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 180°C, poté na asi 2 minuty zvýšíme teplotu na 250°C, aby jídlo "chytilo barvu". |
Candát na kmíně
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
800 g candáta
-
20 g másla
-
50 g sádla
-
hladká mouka
-
sůl
-
kmín
|
POSTUP:
Porce candáta osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách do měkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři. |
Potřebujeme tyto suroviny:
-
800 g candáta
-
3-4 lžíce rajčatového protlaku
-
40 g másla
-
půl citrónu
-
majoránka
-
sůl
-
mletý pepř
|
POSTUP:
Očištěného vykuchaného candáta opláchneme a příčně rozkrájíme na porce. Zapékací misku vymažeme máslem, do ní naskládáme porce ryby, pokapeme citrónovou šťávou, posolíme, okořeníme špetkou mletého pepře, majoránky a zalijeme rajčatovým protlakem. Povrch pokapeme zbylým máslem. Přiklopíme poklicí a vložíme asi na 30 minut do předehřáté trouby. |
Potřebujeme tyto suroviny:
-
800 g candáta
-
100 g másla
-
500 g vařených brambor
-
150 g hub
-
70 g tvrdého sýra
-
2 vejce natvrdo 1 větší cibule
-
sůl
-
na zálivku: 50 g másla + 40 g hladké mouky + 200 ml smetany + sůl
|
POSTUP:
Vykoštěné porce candáta osolíme, opečeme na másle a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Přikryjeme je plátky vařených brambor, nadrobno nakrájenou cibulí a houbami podušenými na másle. Směs osolíme a přidáme plátky vařených vajec. Nakonec zalijeme připravenou smetanovou zálivkou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v dobře vyhřáté troubě. Smetanovou zálivku připravíme tak, že z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, rozšleháme, osolíme a povaříme. |
Rybí perkelt
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kapr o váze asi 1,5 kg
-
100 g sádla
-
2 cibule
-
3 rajčata
-
2 zelené papriky
-
sůl
-
pepř
-
2 lžičky sladké papriky
|
POSTUP:
Kapra vykucháme a dobře očistíme, odřízneme ocas a hlavu, nakrájíme na podkovy, ty potřeme solí a dáme uležet do lednice. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do růžova, přidáme spařená a oloupaná rajčata, papriku nakrájenou na kolečka, podlijeme menším množstvím vody a dusíme půl hodiny. Kapra vyndáme z lednice, vložíme do pekáčku, polijeme omáčkou a pečeme do měkka. |
Rybí paela
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
100 g rybího filé
-
200 g rýže
-
50 g pórku
-
150 g mražené zeleniny (hrášek
-
mrkev
-
kukuřice)
-
50 g strouhaného sýra
-
olivový olej
-
citronová šťáva
-
kurkuma
-
sůl
-
provensálské koření
|
POSTUP:
Najemno pokrájený pórek zpěníme na oleji, přidáme špetku kurkumy, zeleninu a zalijeme 4 dl vody. Když směs sevře, přidáme osolené rybí maso pokrájené na kousky, rýži, koření a trochu citronové šťávy. Pod pokličkou dusíme doměkka. Na talíři posypeme strouhaným sýrem. |
Rybí karbanátky
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kg rybího masa
-
30 dkg předvařené sóji
-
1 dcl mléka
-
3 rohlíky
-
2 cibule
-
10 dkg slaniny
-
3 vejce
-
1 lžíce oregána
-
1/2 lžíce majoránky
-
lžičku mletého pepře
-
1 lžíce vegety
-
2 stroužky česneku
-
sůl
-
1 kostka masoxu
-
strouhanka.
|
POSTUP:
Do mléka nakrájíme na kostky nařezané rohlíky a necháme rozmočit. Ryby očistíme a naporcujeme, dáme na trochu omastku podusit, odkostíme od silných kostí a pomeleme na masovém strojku. Také umeleme namočené kostky rohlíku a česnek. Na malé kostičky nakrájíme slaninu, osmahneme s nakrájenou cibulí a vmícháme do umletého masa, přidáme 3 vajíčka, veškeré koření a dobře promícháme. Je-li hmota řídká přidáme strouhanku. Lžící tvoříme karbanátky, které na pánvi s olejem opečeme z obou stran do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou. |
Rybí guláš
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
1 kg ryb
-
4 cibule
-
mletá sladká paprika
-
mletá pálivá paprika
-
lžíce sádla
-
vývar z masoxu
-
kmín
-
pepř
-
4 stroužky česneku
-
hladká mouka
|
POSTUP:
Rybu co nejlépe vykostíme a nakrájíme na kostky, osolíme, obalíme v mouce a na sádle zprudka osmažíme. Pak přidáme osmaženou cibuli, papriky, kmín, pepř, podlijeme vývarem z masoxu a dusíme do měka. Potom dolijeme zbytek vývaru, zahustíme, přidáme utřený česnek a podáváme - nejlépe s vařeným bramborem. |
Salát z cejnů
|
Potřebujeme tyto suroviny:
-
2 kg cejnů nebo bílé ryby (plotice
-
tloušť
-
bolen
-
karas)
-
sůl
-
pepř
-
bobkový list
-
nové koření
-
celý černý pepř
-
8% ocet
-
voda
-
kořenová zelenina (mrkev
-
celer
-
petržel)
-
cibule
-
kyselé okurky
-
majonéza
-
hořčice
|
POSTUP:
Očištěné a vykuchané ryby rozřízneme podél páteře na dvě půlky a silně po obou stranách prosolíme. Poskládáme do nějaké vhodné nádoby s víkem nebo pokličkou a dáme na 2 dny odležet do spodní části chladničky. Nálev si připravíme z 1/4l 8% octa a stejného množství vody. Do vody dáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček černého pepře a necháme 10 minut povařit. Potom přilijeme ocet a znovu přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout. Za dva dny prosolené ryby dobře opláchneme od soli a opět poskládáme zpět do nádoby. Zalejeme vychladlým nálevem i s kořením a dáme na 3 - 4 dny odležet do spodní části chladničky. Po čtyřech dnech slejeme nálev, ryby odblaníme a stáhneme kůži, vyjmeme páteř silnější kosti. Drobné svalové kůstky v octové vodě změknou a nemusí se odstraňovat. Rybí maso nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibulku, kostičky kořenové zeleniny a drobně nakrájené kyselé okurky, můžeme přidat i sterilizovaný hrášek, dochutíme pepřem a solí. Salát můžeme jen pokapat olejem, ale lepší je zamíchat do salátu majonézu ochucenou půl lžicí hořčice a troškou cukru. Kdo nesnáší majonézu může dát bílý jogurt. Salát dáme na dvě hodiny odležet do chladna. |
|